top of page

Korányi Dávid: Az SZVH jelentése a pártállami időket idézi - az Action for Democracy kiáll a civil szféra védelmében


A Szuverenitásvédelmi Hivatal első jelentése sajnálatos módon a pártállami idők legsötétebb hagyományait idézi mind nyelvhasználatában, mind az általa alkalmazott módszerekben. Hasonlóan a NIK korábbi nagyívű konspirációs teória-gyűjteményeihez, ismét nem egy objektív, tényeken alapuló dokumentumról van szó, hanem a hatalmon lévők politikai érdekeinek kiszolgálásáról és az ország valós problémáiról való figyelemelterelésről. A végcél nyilvánvalóan a civil szféra és a demokratikus ellenzék megfélemlítése és lejáratása, eszközökben pedig az Orbán rezsim egyre kevésbé válogatós.


Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal az államhatalom eszközeivel próbálja lehetetlenné tenni a számára kényelmetlen hangokat. Mélységesen felháborító, hogy egy közpénzből működő állami szerv titkosszolgálati eszközökkel gyűjtött, illegálisan megszerzett felvételeket használ fel arra, hogy alaptalan vádakat fogalmazzon meg törvényes keretek között működő civil szervezetek ellen. A jelentésben idézett beszélgetések részleteinek önkényes kiragadása és manipulatív, csúsztatásokkal teli interpretációja az autoriter rezsimek bevett propagandafogása. Az pedig kiváltképp érdekes, hogyan juthatott az SZVH ezen felvételek birtokába, erről a jelentés persze mélyen hallgat.


A jelentés végkövetkeztetései súlyosan félrevezetőek és elfogadhatatlanok. Az Action for Democracy működése mindenben megfelel a vonatkozó amerikai és magyar jogszabályoknak. Határozottan visszautasítjuk a jelentésben megfogalmazott hazug állításokat, miszerint szervezetünk megsértené Magyarország szuverenitását. 


Különösen felháborító, hogy mialatt az állami szervek a civilek törvényes tevékenységét támadják, addig a valódi szuverenitást fenyegető eseményeket, mint az orosz titkosszolgálatok kiterjedt kibertámadását a magyar külügyminisztérium ellen, igyekeznek eltussolni. A nemzeti szuverenitás hamis értelmezése, a civil társadalom diaszpórából és külföldről való legitim támogatásának ellehetetlenítése a a nacionalista-autoriter rezsimek sajátja Oroszországtól Grúzián át Magyarországig. 


Az SZVH léte és eddigi működése egy autoriter, bezárkózó szemléletet tükröz, amely az igazi veszélyt jelenti egy szuverén demokratikus jogállamra. 

Magyarország demokratikus jövője a tét - ennek védelmében az Action for Democracy továbbra is kitart elvei és értékei mellett, a szűnni nem akaró méltatlan támadások ellenére is.


Korányi Dávid Az Action for

39 views0 comments
A4D back_02-C2.jpg

Subscribe to receive updates on our efforts here at Action for Democracy. No spam – just the latest on our work.

Thanks for subscribing!

©2022 by Action for Democracy. Terms of use.

  • Facebook
bottom of page